Astres immòbils

La Chenghua i altres contes

Programa de curtmetratges
Versions
 català i castellà
Durada del programa 50’3 minuts

La Chenghua té nou anys i ha de fer una presentació sobre l’espai per a l’escola amb el seu millor amic. Però no té mai temps per preparar-la perquè els seus pares necessiten que els ho tradueixi tot.

La Chenghua no pot més i intenta deslligar-se una mica de la seva família. La seva passió per l’espai i el seu entusiasme l’ajudaran a fer aquest pas.

Títol original Les astres immobiles
Títol anglès Immobile stars
Direcció
Noémi Gruner i Séléna Picque
País França
Durada 26 min
Any 2022
Festivals Festival National du Film d’Animation de Rennes (2023), Premi Tricks for Kids a l’ITFS Festival – Stuttgart Festival of Animated Films (2023), ANIMAC (2022), Festival Voir Ensemble (2022), entre d’altres.

Luce viu una vida feliç en un petit i tranquil poble, juntament amb la mare i els vilatans. Cada dia és igual que l’anterior, i això a tothom li agrada. L’únic que espanta a la Luce és la foscor, però per sort els seus petits pals de llum la mantenen fora de perill! Un dia, una criatura gegant de la roca pertorba la vida tranquil·la del poble. Destrueix totes les cases inclosa la de Luce! La Luce està enfadada i està decidida a portar la Criatura de la Roca a casa seva. Però la Roca podria tenir més en comú amb la Luce del que pensava al principi…

Títol internacional Luce and the Rock
Direcció i guió Britt Raes
Música Bram Meindersma
Productora Thuristar en coproducció amb VRT-Ketnet, RTBF, Studio Pupil i La Cabane Productions
País Bèlgica, França, Països Baixos
Durada 13 min
Any 2022
Festivals Menció especial a la Berlinale (Generation KPlus) — Alemanya (2022), Premi al Millor curtmetratge ANIMA FESTIVAL – Bèlgica (2022), Premi del públic Go Short International Short Film Festival Nijmegen – Països Baixos (2022), Premi Benshi al millor film per a públic jove i Premi a la Millor Música al Festival National du Film d’Animation – França (2022), Premi del públic al Glas Animation Festival (competició familiar) – Estats Units (2022), Premi del públic a l’IndieLisboa International Film Festival (competició IndieJunior) – Portugal (2022), Premi del públic al FLATPACK (Colour Box) – Regne Unit (2022), Premi ECFA, MO&FRIESE – Young Short Film Festival Hamburg (Film for kids) – Alemanya (2022), Premi a la Millor animació per a públic jove (7+) a l’Ottawa International Animation Festival – Canadà (2022), Premi del Jurat MICE Festival – Espanya (2022), entre d’altres.

Una serp de sang freda i un camell de sang massa calenta es fan amics.

Títol original Naissance des oasis
Direcció i guió Marion Jamault
Música Yan Volsy
Productora Phenomènes Films
País
França
Durada 9 min
Any 2022
Festivals Menció especial del jurat al Festival du Nouveau Cinéma de Montréal – Canadà (2022),  Coup de cœur des classes jury CP, Festi’clap – La Roche sur Yon, Premi del públic jove al festival StopTrick de Maribor – Eslovènia, Menció d’honor al Hsin-Yi Children’s Animation Awards de Taiwan.

El film, doblat al català, s’exhibeix també amb subtítols, per fomentar la lectura i fer-lo accessible a infants amb dificultats auditives.

El programa de curtmetratges Astres immòbils ens obre una porta a descobrir nous mons des de l’assertivitat, l’escolta i el respecte mutu a través de les històries que li donen vida.

Les tres narracions ens proposen un viatge que ens transporta a universos visuals únics partint del simbolisme dels colors i les formes. Ens parlen de convivència, de la possibilitat d’esbrinar d’on prové cadascú i de la transcendència de fer aquests viatges emocionals.

A Astres immòbils coneixem la Chenghua, una nena de nou anys a qui li toca assumir la responsabilitat de fer de traductora per als seus pares, d’origen xinès, i busca evadir-se amb la seva afició per l’espai. A Luce i la roca descobrim l’amistat entre dos personatges que, tot i semblar no tenir res en comú, s’enfronten junts a la seva por al desconegut. A la faula El naixement dels oasis una serp de sang freda i un camell de sang massa calenta es fan amics fins al final dels seus dies.

Astres immòbils tanca la sèrie de tres programes de curtmetratges format per La barca del vent i L’illa dels ocells. Cada un d’ells compta amb un migmetratge protagonitzat per una nena d’edat preadolescent, conformant així una trilogia d’històries iniciàtiques d’heroïnes contemporànies que hem estrenat al llarg de 2022 i 2023.

EL KINOSAURE VA D’ESTRENA: Un espectacle exclusiu

Durant els primers caps de setmana d’estrena de la pel·lícula Astres immòbils, una sèrie de cinemes catalans acolliran un espectacle participatiu conduït per l’equip del Kinosaure, que comptarà amb la participació de les actrius Berta Graells i Eva Ortega.

L’imaginari de la pel·lícula traspassarà la pantalla per convidar al públic a participar d’un espectacle col·lectiu que ens endinsarà en l’univers del film. Trobareu més informació aquí.

Diàleg entorn del film 

Consuelo Santillan, formadora en igualtat, i l’artista il·lustradora Carolina Monterrubio conversen al voltant de processos migratoris i sobre la convivència

De quina manera viu entre dues cultures una nena de nou anys que protagonitza un procés migratori?
Quins recursos estilístics i gràfics utilitzen els curtmetratges per explicar les històries de convivència que relaten?

📽Aquestes i altres qüestions s’aborden en una interessant i distesa conversa sobre el programa de curtmetratges Astres immòbils. La Chenghua i altres contes, compartida entre Consuelo Santillan, formadora en igualtat i activista a Sindillar, sindicat de treballadores de les cures, i l’artista il·lustradora Carolina Monterrubio, autora de la imatge del Kinosaure de Pack Màgic.