L’illa dels ocells

L’Eli i altres contes

Programa de curtmetratges
Versions
 català i castellà
Durada del programa 55 minuts

La Susi va, amb el seu pare i la seva mare, al jardí  comunitari que tenen als afores de la ciutat. Un dia troba un gos negre i descobreix un jardí misteriós. Qui hi deu viure? A la Susi li fa una mica de por. Què s’ha de fer si tens por d’algú però trobes la seva clau enmig d’un camí?

Títol original Zuza v zahradách
Títol anglès Suzie in the garden
Basada en la novel·la de Jana Šrámková 
Direcció, guió, disseny d’art i animació Lucie Sunková
Productora MAUR Film, SUPER Film
País República Txeca
Durada 13 min
Any 2022
Festivals Estrena mundial a la Berlinale (2022)

Mentre un grup d’infants juguen a fet i amagar, una nena s’endinsa al jardí i va a parar a un lloc molt i molt llunyà.

Títol original Odakint
Títol anglès
Out There
Direcció i guió Judit Orosz
Productora Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest
País
Hongria
Durada 9 min
Any 2020

L’Eli té una imaginació desbordant, és molt curiosa i li encanten els ocells. Li agrada mirar-los i escoltar-los i els observa en tota mena de situacions. Al carrer, a l’escola… I fins i tot a la biblioteca, perquè li encanta llegir informació sobre ocells per saber-ne més.
Un dia, l’Anna, la bibliotecària de l’escola li recomana un llibre d’ornitologia molt especial. L’endemà, l’Eli torna a la biblioteca per retornar-lo, tal com havien quedat, però la biblioteca està tancada.
Llavors l’Eli decideix anar a casa de la bibliotecària per donar-l’hi en persona. L’Anna viu en una illa plena d’ocells al mig del riu Loira. Així comença una aventura en plena natura, i un viatge inspirador per a l’ Eli.

Títol original Drôles d’oiseaux
Títol anglès Funny birds
Direcció
Charlie Belin
País França
Durada 32 min
Any 2022
Festivals Annecy International Animation Film Festival (2022), Festival National du Film d’Animation de Rennes (2022)

El film, doblat al català, s’exhibeix també amb subtítols, per fomentar la lectura i fer-lo accessible a infants amb dificultats auditives.

Les històries que conformen el programa de curtmetratges L’illa dels ocells són una invitació a conversar amb la natura des de la mirada curiosa de tres nenes que senten l’impuls de desafiar les seves pors per acostar-se a allò desconegut i aprendre. Per fer-ho, hauran de dur a terme una immersió en els entorns naturals que les envolten: una illa plena d’ocells, un jardí comunitari i un bosc.

A L’illa dels ocells coneixem l’Eli, una nena de deu anys amb una imaginació desbordant a qui li encanten els ocells. A La Susi al jardí, la protagonista descobreix un jardí misteriós on hi viu algú que li desperta por i curiositat a la vegada. A Fet i amagar, mentre un grup d’infants juguen, una nena s’endinsa al bosc i va a parar a un lloc molt i molt llunyà.

Totes tres són protagonistes de narracions amb sensibilitats estètiques diverses fruit d’un treball tècnic de gran valor artístic i d’un tractament sonor molt proper al documental que ens convida a submergir-nos en els espais on es desenvolupa l’acció. Els ritmes s’acompassen, es dona temps i espai a la contemplació, fent-nos conscients de la fràgil riquesa de la natura. El diàleg harmoniós que s’estableix entre tots tres films arriba al públic apel·lant a la seva sensitivitat i fent que l’experiència cinematogràfica sigui molt inspiradora.

L’illa dels ocells forma part de la sèrie de tres programes de curtmetratges que va inaugurar La barca del vent. Cada un d’ells inclou un migmetratge protagonitzat per una nena d’edat prepúber, i conformen una trilogia d’històries iniciàtiques d’heroïnes contemporànies que arriben a les nostres pantalles al llarg de 2022 i 2023.

KINOESTRENA: Un espectacle participatiu

Els primers caps de setmana d’estrena de L’illa dels ocells, una sèrie de cinemes catalans acolliran un espectacle participatiu conduït per l’equip del Kinosaure, que comptarà amb la participació de la il·lustradora Marta Castro.

L’imaginari de la pel·lícula traspassarà la pantalla per convidar al públic a participar d’un espectacle col·lectiu.

Taller de màscares d’ocells

A càrrec de Charlie Belin

La directora del migmetratge L’illa dels ocells ens mostra, en aquest vídeo tutorial, com crear les nostres pròpies màscares d’ocells.

Charlie Belin ens mostra tres propostes diferents, inspirades en la seva pel·lícula:

1. Màscares d’ocells
2. Ocells d’ulls curiosos
3. Becs entremaliats