Anne-Lise Koehler, parla en aquest text de Bon dia món! , pel·lícula que codirigeix amb Eric Serre:

L’origen del projecte rau en el meu interès pels animals i les plantes «salvatges» i la necessitat que tenia de transmetre aquest entusiasme. Cada vegada ens allunyem més d’aquest món natural i vivim immersos en les nostres vides urbanes i lligats constantment al ser i a l’haver de fer. Aquests espais i pensaments tan «reduïts» ens desconnecten de la gran diversitat de la vida i ens allunyen de nosaltres mateixos, dels nostres desitjos i de les nostres preguntes essencials. La natura és sobretot una gran lliçó de llibertat. Hi ha moltes maneres de viure i de cercar la felicitat. Observar i analitzar aquesta vida salvatge ens fa canviar la manera com veiem el món i com enfoquem la nostra existència.

En la història de l’evolució dels éssers vius, els humans són una de les espècies més joves. Encara hem d’aprendre molt de totes les altres espècies. Les tortugues són admirables, pràcticament no han canviat des de la prehistòria. Són fortes i tranquil·les i s’adapten a pràcticament tots els entorns.

Si observem la natura al llarg de la nostra vida, aprendrem de les libèl·lules, que són molt valentes, desenvoluparem la paciència gràcies als bitons i ens meravellarem amb l’entorn com els lluços de riu.

Amb aquesta pel·lícula, volíem observar el món des d’un altre punt de vista, des d’un lloc i una experiència que tots els éssers vius tenim en comú: el moment de néixer.

Tant nosaltres, els éssers humans, com les àguiles, els cucs de terra i els brins d’herba naixem i vivim el moment de la infància. Tenim moltes coses en comú i, alhora, hi ha moltes diferències entre nosaltres que són increïbles, sorprenents i molt interessants de descobrir.

Preguntar què és el més important de la vida per a un castor o per a un lluç de riu, també fa que ens ho preguntem a nosaltres mateixos i pensem sobre què ens aporta felicitat.

 

Bon dia, món! es pot veure als cinemes catalans des del 24 de setembre. A la cartellera hi podeu trobar totes les sessions.