Miss Kiet’s Children

(De kinderen van juf Kiet)

Pack Màgic Fòrum

Direcció Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster
Producció Peter Lataster
Productors Marty de Jong
Fotografia Peter Lataster
So Gertjan Miedema i Hugo Dijkstal
Muntatge Mario Steenbergen
Premis i festivals Menció Especial Premi DocsBarcelona, Millor Llargmetratge Documental Holandès per la Dutch Directors Guild. Premi del Públic al DokFest, Munic. Premi de Plata Humanitari Internacional ,Bali. Menció d’Honor a Doxa, Vancouver.

Kiet Engels és la mena de mestra que hom voldria per a tots els nens i nenes. És estricta però mai no és severa. És afectuosa però gens tova. Té una paciència infinita.

Els pupils de la senyoreta Kiet acaben d’arribar a Holanda. Molts d’ells són refugiats. Tot els és nou i desconegut. Alguns són batussers i tossuts, al principi. Però la mà amorosa i ferma de la senyoreta Kiet els dóna calma i desperta el seu interès. Als seus alumnes, no només els ensenya a llegir i escriure l’holandès, també els ajuda a aprendre a resoldre problemes junts i a respectar-se els uns als altres. A poc a poc, van adquirint habilitats i confiança.

D’entrada, l’Haya és impetuosa però molt poruga. La senyoreta Kiet l’ajuda de mica en mica a descobrir el seu faceta més cordial. La Leanne és solitària i callada. Al cap d’uns mesos serà capaç d’explicar-los a tots, en holandès, que estima la Branche. En Jorj no dorm bé i és rebel. El seu germà petit, en Maksim, té uns malsons horribles. La tenacitat de la senyoreta Kiet ajuda en Jorj a descobrir que aprendre pot valer la pena i fins i tot ser divertit.

Amb la mera observació, sense entrevistes ni veu en off, el film se centra en quatre nens i nenes refugiats de diferents nacionalitats. A partir dels seus punts de vista, la càmera segueix de ben a prop els seus esforços per aprendre una llengua nova, les seves baralles, l’amistat i els primers amors.

Al final del documental, haurà nascut una comunitat d’afectes: fruit de la paciència i la dedicació de la mestra. Una pel·lícula amb molts moments emotius i alguns d’hilarants, Miss Kiet’s Children és la crònica d’uns petits canvis que, a la vegada, són immensos.

Miss Kiet’s Children és una joia de documental: subtil però poderós en la seva impecable percepció del que passa pel cap dels nens i nenes. Un petit monument a una mestra, però per damunt de tot a la seva classe, tan valenta.

Tot el que heu sentit de Miss Kiet’s Children és cert… Sens dubte, el millor film holandès de l’any.

El veterà duo Petra Lataster-Czisch i Peter Lataster ens dóna una classe magistral en cinema de no ficció a Miss Kiet’s Children, un dels documentals europeus més notables de l’any… Les escenes són tan llargues com han de ser en un film on, sense “editorialitzar” – els Lataster prescindeixen de la narració, els subratllats o la música no-diegètica – es pren partit convençut a favor dels mètodes amables però ferms de la senyoreta Kiet. El resultat és una pel·lícula encantadora, alegre i, fins i tot, de celebració de la vida.

Amb el suport de: